Firepot
( ilość produktów: 4 )Firepot to brytyjska marka produkująca naturalne, jakościowe posiłki liofilizowane, których nie będzie mogło zabraknąć w każdej kuchni outdoorowej. Pomysł na biznes dojrzewał przez pięć lat, a pierwsze produkty zaczęły trafiać do konsumentów w 2017 roku. Na początku produkcja odbywała się w odpowiednio przearanżowanej do tego stodole w West Dorset, a sama załoga liczyła jedynie 4 osoby.
Posiłki Firepot można bez żadnych problemów spożywać w dowolnym miejscu na świecie: na szczytach Himalajów, pośród fiordów norweskich, a także przy ognisku na działce. Są smaczne, odpowiednio zbilansowane, a dodatkowo - w porównaniu z konkurencyjnymi markami - zawierają mniej soli, a jednocześnie więcej składników odżywczych. Wykorzystywane składniki posiadają wyłącznie naturalne pochodzenie, co oznacza brak konserwantów, poprawiaczy smaku i sztucznych dodatków. Składniki pochodzą wyłącznie od zaufanych lokalnych dostawców, aby produkcja miała jak najmniejszy wpływ na środowisko naturalne. W ofercie znajdują się potrawy zaczerpnięte z wielu kuchni świata. Wiele z nich może być spożywana przez wegetarian, a także osoby, które całkowicie wyłączyły ze swojej diety gluten oraz laktozę. Wszystkie z nich odpowiednio sycą, dodają dużo energii, a przy okazji świetnie smakują.
Firepot stosuje bardzo ciekawą koncepcję produkowania posiłków. Są one bowiem poddawane suszeniu gorącem za pomocą energooszczędnych suszarek. Jest to inne podejście niż to, które powszechnie stosuje się w branży żywności outdoorowej - a więc suszenia sublimacyjnego, polegającego na pozbyciu się wody poprzez wcześniejsze zamrożenie składników. Kolejną różnicą jest metoda przygotowywania posiłków. Zazwyczaj odbywa się to w taki sposób, że składniki poddaje się suszeniu oddzielnie, a zatem wszystkie z nich spotykają się pierwszy raz dopiero na etapie umieszczania ich w opakowaniu. Posiłki brytyjskiej marki suszone są dopiero wtedy, gdy są już w całości przygotowane. Oba te rozwiązania zostaną docenione w dwóch momentach: przy otwarciu opakowania, a także przy rozpoczęciu konsumpcji. Dzięki nim posiłki oferują bowiem zarówno doskonałe walory wizualne, jak i smakowe.